Pohánka plná pesticídov, larvy v rybacom šaláte a teraz podozrivé brazílske mäso. Okrem toho sa k nám dováža aj zelenina s vysokým obsahom ťažkých kovov, spôsobujúcich onkologické ochorenia. Potravinoví inšpektori našli pri kontrole vo veľkosklade ovocia a zeleniny v Bardejove ďalší nebezpečný produkt. Vzorka pranej mrkvy dovezená z Poľska obsahovala dávku kadmia, dvojnásobne prekračujúcu povolené normy. Ukázala to analýza v laboratóriu Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne.
„Vo vzorke bolo zistené nadlimitné množstvo kadmia – 0,210 miligramu v kilograme zeleniny. Limit je maximálne 0,10 mg/kg. Výrobok sa sťahuje z trhu,“ informuje Štátna veterinárna a potravinová správa. Kadmium je toxická chemická látka, pôsobiaca ako jed už v malom množstve. Pri dlhodobom pôsobení vznikajú obličkové kamene, v moči sa zvýši hladina bielkovín. V neskorších štádiách otravy začnú bolieť kríže a nohy, vyskytnúť sa môže rozdutie pľúc, zastaví sa rast, poškodí pečeň aj krvotvorba. Kadmium, považované za rakovinotvornú chemikáliu, sa do pôdy dostáva aj v dôsledku hnojenia fosfátovými hnojivami.
Slovensko momentálne zažíva rozsiahle kontroly v súvislosti s pokazeným mäsom, ktoré sa do Európskej únie aj k nám doviezlo z Brazílie. Kontrolóri odoberajú vzorky mäsa a mäsových výrobkov zo skladov, mäsokombinátov aj predajní. Hlavný hygienik preto vyzýva reštaurácie, jedálne a ďalšie stravovacie zariadenia, aby svojim zákazníkom neservírovali jedlá z mäsa pochádzajúceho z Brazílie.