Je pravda, že sa z cestovín priberá? A sú lepšie biele alebo tie z celozrnnej múky? Hoci posledné tendencie a móda v diétnom stravovaní hovoria o opaku, po cestovinách sa nepriberá, píše taliansky denník La Repubblica. Nepochybne majú ako zdroj sacharidov svoju kalorickú hodnotu, na ktorú je potrebné pri diéte prihliadať.
Je však veľa dôvodov, ktoré z cestovín robia základnú potravinu nielen talianskej kuchyne, ale predovšetkým stredomorskej stravy. Teda potravinového modelu, ktorý dnes mnohé štúdie označujú za akýsi elixír dlhého života, ktorý chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami a nádormi. Začnime tým, že sacharidy majú byť prvou a najvýznamnejšou výživnou látkou, ktorú denne prijímame, a že 50 až 60 percent celkových kalórií, ktoré máme pri diéte skonzumovať, má pochádzať zo sacharidov.
Cestoviny a príbuzné potraviny majú napriek výraznému prísunu kalórií oveľa menší vplyv na nadváhu ako proteíny a tuky, a to práve vďaka tomu, ako funguje náš metabolizmus. Naše telo totiž strávi sacharidy veľmi rýchlo, a preto sa kalórie, ktoré sacharidy obsahujú, ľahšie spotrebujú v podobe tepla, a nehromadia sa.
Jednoduché a rafinované cukry sú škodlivé, pretože v prípade, že sa ich konzumuje priveľa, prispievajú k rýchlej akumulácii energie. Lepšie sú zložené cukry, ako je škrob, hlavná zložka cestovín, a to preto, že majú nízky glykemický index. Nízky glykemický index vyvoláva dlhší pocit sýtosti, vedie k nižšej váhe a znižuje riziko cukrovky. Ešte lepšie je, keď k sacharidom konzumujeme optimálne množstvo vlákniny. Preto je celozrnný produkt pre naše zdravie nepochybne vhodnejší.
Cestoviny je možné pripraviť na mnoho spôsobov a spolu so zeleninou či rybou je to nutrične vyvážený pokrm. Konzumácia cestovín nás tiež robí šťastnými, pretože obsahujú aminokyselinu tryptofán, ktorú náš organizmus premieňa na serotonín, neurotransmiter s antidepresívnymi účinkami.
V globálnej spoločnosti pôsobí mnoho faktorov, ktoré zaisťujú nejakej diéte popularitu. Stačí, keď niektorá celebrita diétu drží a médiá sa už postarajú o to, aby sa stala známou. Módnym diétam sa však treba vyhýbať, pretože veľká väčšina z nich nemá reálny vedecký základ. Vhodná je konzultácia s odborníkom, pretože každá diéta má byť každému šitá na mieru. Každý človek má určitú fyzickú konštitúciu a metabolizmus a len po štúdiu komplexného stavu pacienta je možné odporučiť správny diétny režim.
Vyhýbajme sa všetkým diétam, ktoré sľubujú schudnúť sedem kilogramov za sedem dní, a všetkým zázračným pilulkám, ktoré môžu poškodiť zdravie. Len lekár môže predpísať lieky, ktoré pomáhajú prispôsobiť sa diéte a optimalizovať jej účinky. Diétu a pevnú vôľu nemôže nahradiť nijaký liek. Akúkoľvek farmakologickú formu, hoci aj prírodnú, v podobe pastiliek či nápojov, je potrebné užívať len pod dohľadom lekára.